Categorieën
Niet gecategoriseerd

12 maart 2024, Ik ga nog ff verder met Babel.

Want de vergelijking tussen wat er nu gebeurt en 4000 jaar geleden is niet mijn idee. En gelukkig zijn er meerdere lezers van mijn stukkie van gisteren die me daarop wezen. Het gebouw, van de europese unie in Brussel, is niet voor niets een kopie van Breughel zijn voorstelling van de toren van Babel. Het verenigen van de wereld en er 1 happy family van maken zonder onderscheid tussen gender of ras is al zo oud als de weg naar Babel (of was het Rome). Tis gewoon poging nummer zoveel, en zoals altijd gaan de organisatoren ten onder aan hun eigen hebberigheid.

Maar wat zo jammer is is dat er een moment is geweest, in mijn leven, dat we deze ineenstorting hadden kunnen voorkomen. Nu heb ik daarvoor al meerdere keren uitvoerig mijn verontschuldigingen aangeboden aan mijn kids maar bij deze nog een keer. Sorry lieverds dat ik zo dom was en alleen maar aan mijzelf dacht in die tijd. Na de val van de muur, na de ineenstorting van het Sovjet rijk is er een moment geweest dat we hadden kunnen kiezen voor een wereld gebaseert op de universele rechten van de mens in plaats van op het recht van de sterkste. Helaas kozen we voor het laatste en ik moet bekennen daar hebben we gruwelijk van geprofiteert. We hebben een groei meegemaakt, sinds die tijd, die is ongekend. Er zijn nog nooit zoveel miljonairs, miljardairs en wie weet binnenkort triljardairs geweest. Jammer, want de rijkdom van het westen is ten kosten gegaan van iets wat naar mijn idee veel rijker maakt, Mienskip. Al die rijkdom heeft gezorgt voor een geindividualiseerde maatschappij waarin burgers elkaar wantrouwen ipv voor elkaar zorgen, waarin we onze buren niet meer kennen, zelfzuchtig bezig zijn met de volgende vakantie, met rijk worden want dan zijn we volgens het narratief ‘gelukkig’. Juist Europa had het voortouw kunnen nemen om niet achter Amerika aan te lopen maar zich onafhankelijk op te stellen. Wij Europeanen zijn tenslotte al een stuk ouder dan de USA, we hebben veel meer ervaring met despoten en wereldveroveraars en hebben al zovaak meegemaakt dat het fout gaat. En toch zijn we er weer ingetrapt. Zo jammer, sorry kids.

Nu is de vijand ook een geducht tegenstander. Het kwaad weet precies hoe hij in kan spelen op onze meest donkere kant. Hij weet dat bijna ieder mens eerder geneigd is goed te doen dan kwaad en daarom verpakt hij het kwaad als ware het goed, tsja moeilijker kan ik het niet maken. Kijk naar het gender gedoe, het wordt gebracht als iets wat kinderen helpt om meer zichzelf te kunnen zijn, om niemand uit te sluiten maar wat het brengt is meer verdeeldheid en geweld. Neem de coronahoax, je deed het voor een ander maar met wat je deed schade je juist iedereen om je heen en vooral jezelf. Het klimaat, volgens het narratief kunnen we, van de wereld, door er miljarden in te steken, weer een schone wereld maken, Maar kom op! Alsof geld ooit iets heeft opgelost.

Het kwaad pakt altijd groots uit, das ook van alle tijden. Neemt geen genoegen met een bijrolletje. Als het kwaad iets wil moet het wereldwijd worden uitgerold. Wereldwijde vaxxxinaties, wereldvrede via door de UN opgedrongen wetten en regeltjes, volksverhuizingen die zorgen voor omvolking en meer meer meer geld om wereldwijd te strijden tegen het klimaat. Mienskip zit in het kleine, in zorgen voor je buurman, de zwerver die je ziet lopen op straat. Door aandacht te besteden aan wat om je heen groeit en bloeit, daar zit de liefde, daar ligt de oplossing, zegt een hopeloos gefaalde stukkiesschrijver op deze dinsdagmorgen. Ik ga een stoofpot maken, er ligt ruim 30 kilo vlees op me te wachten, fijne dag!

Één reactie op “12 maart 2024, Ik ga nog ff verder met Babel.”

Dit stukje roept veel gedachten bij mij op. Die “Wij” waar jij het over hebt, die bestaat alleen als het gaat om een uniforme massa die zich heeft onderworpen aan een systeem en een leider. Zo’n verzameling is geen groep van zelfstandig kritisch denkende mensen, maar een domme kudde die alle kanten op gedreven kan worden. En kan worden aangezet de domste en meest kwade dingen te doen. Het is het “Wij” denken dat tot verdoemenis leidt, “wij” staat altijd tegenover een “zij”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *