Categorieën
Niet gecategoriseerd

25 augustus 2024, het zal mij benieuwen.

Gaat de dominee het vandaag hebben over Oekraïne? Over godsdienstvrijheid? Hier waar ik, af en toe, naar de kerk ga niet, daar ben ik vrij zeker van. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo vaak meer ga, ik wil wel maar vind er zo weinig, tot niets. Als ik naar de kerk ga wil ik graag iets halen, een overdenking, duiding, goede raad of een bemoediging. Dat gebeurt helaas niet veel meer, ik heb soms het idee dat ik in de kindernevendienst zit ipv in de kerk. Toppunt was een vrouwelijke dominee, er zijn veel vrouwelijke dominee’s, die begon over de moeilijk verkrijgbare vrouwelijke toga’s tijdens de preek, en dat ze ze daarom maar zelf maakte. Misschien had ik het patroon moeten vragen.

Maar het zijn niet alleen de vrouwelijke dominee’s. Ik ben de afgelopen jaren in veel verschillende kerken geweest, helaas konden maar weinig preken mij echt boeien. Uitzondering is Jacob die preekt in de Bethel in Drachten, een zeer bevlogen man, oprecht in zijn geloof. Nu kan je zijn diensten volgen via youtube dus dat is mooi. Zo kom ik toch aan mijn dosis overdenkingen.

Ik denk niet dat godsdienstvrijheid in Oekraïne tijdens de dienst naar voren komt. Zoals het narratief bepaald steunt Jacob’s kerk Oekraïne. Ik heb hem daar al eens, lang geleden, een mail over gestuurd. Dat het zo moeilijk is om een kant te kiezen in deze vuile oorlog. Dat beide kanten er agenda’s op na houden die ten koste gaan van de gewone man, van de gelovigen. Kheb nooit wat terug gehoord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *