Categorieën
Niet gecategoriseerd

29 december 2024, de bijbel, wat is het een fascinerend boek.

In 2024 was het, net als voorgaande jaren, weer het best verkochte boek ter wereld. Voor een duizenden jaren geleden geproduceerd boek is dat toch knap. Ik ben veel bezig met de bijbel en hoe hij tot stand is gekomen. Heel veel mannen hebben zich daar eeuwenlang in verdiept, voor mij is het slechts een kwestie van lezen en luisteren.

Zo volg ik nu een Joodse professor die les geeft aan een universiteit in Ontario, een Imran die ergens op een zonovergoten eiland woont en natuurlijk lees ik zelf in de bijbel. Daarnaast ga ik naar de kerk, lees Evangelie’s die niet in de bijbel staan en probeer zelf een beetje na te denken, dat laatste is het gevaarlijkst tegenwoordig, zelf nadenken is niet meer nodig.

Vandaag ga ik naar de kerk, op zondag. In 322 na Christus heeft Constantijn de zondag ingesteld als heilige dag. Daarvoor was het de zaterdag waarop wij wereldwijd de enige God eerden. Om het christendom een boost te geven werd de zondag genomen aangezien de pegans, de heidenen, in Edom (Europa) die dag al eeuwen gebruikten om hun goden te aanbidden. Dat sloot beter aan bij hun tradities. Op zondag vereerden de heidenen de zon, das geen verrassing denk ik.

Ik vind het ongelooflijk boeiend om door de geschiedenis te grasduinen. Dat vond ik vroeger al, als klein Koertje, maar het gaat me nu veel makkelijker af. Als ik vroeger vragen stelde aan mijn godsdienst of geschiedenis leraar dan kreeg ik meestal een snauw of werd de klas uitgestuurd.

Nu moet ik bekennen dat ik vanaf mijn, zeg vijftiende, andere interesses kreeg en mijn interesse in geschiedenis heb verlegd naar zo veel mogelijk uit mijn leven en vrouwen te halen. Of dat slim was is een tweede maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Anders had ik nu niets te doen.

Ik heb nog zoveel vragen. Mijn grootste is hoe wij erop komen dat God een heer is, een vader, een man. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. In mijn hoofd is God zoveel meer dan een vader! Dat ben ik tenslotte zelf ook, maar dan een hopeloos geval. Vandaar mijn liefde voor het Aramese gebed wat begint met Bron van Zijn. Voor mij is God een Bron, een Bron waar ik uit mag putten. Dank, duizend maal dank Bron van Zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *