Categorieën
Niet gecategoriseerd

11 augustus 2024, dit weekend is er een conferentie, in Tampa Florida, ter ere van, tromgeroffel…… satan.

Ik had het, een paar dagen geleden, met mijn vader over de openingsceremonie van de OS. Mijn vader die me naar een streng gereformeerde christelijke school stuurde toen ik nog een Koertje was. Bidden voor alle maaltijden, iedere zondag naar de kerk. Het geloof speelde een grote rol in ons gezin. Pa vond het een mooie ceremonie, de lichtshow, al die sporters, de glitter en glamour, prachtig! In mijn ogen was het een satanistisch gebeuren, ik heb er uitgebreid over geschreven, het was een groots festijn ter ere van het kwaad. Hoe kan het dat we er zo verschillend tegenaan kijken?

Op zaterdag wil ik mezelf wel eens verwennen met een visje tussen de middag, zo ook gisteren. Bij de viskraam raakte ik in gesprek met een nette, wat oudere meneer. We bleken wat raakvlakken te hebben qua werkervaring. “Vind u dat wij de afgelopen 80 jaar de wereld een beetje beter hebben gemaakt of hebben we alleen aan onszelf gedacht?” Vroeg ik hem. Hij moest bekennen dat hij zich wel eens schaamde, al zei hij dat niet tegen zijn kleinkinderen. Ondanks dat hij alles had wat zijn hartje begeerde besefte hij dat wat wij achterlaten schandalig is. Is dat niet waar het omgaat? Vroeg ik. Dat we niet voor onszelf leven maar om te zorgen dat we de wereld een beetje mooier maken? Zijn bestelling was klaar, hij knikte maar gaf aan dat hij er in zijn ééntje ook niet veel aan had kunnen doen.

Voor jezelf zorgen, op eigen benen staan, je eigen broek ophouden, en als je dat goed doet dan wordt je beloond. In je ééntje zorgen dat je het red in deze wereld daar is het beleid op gebaseerd. Vooral niet afhankelijk zijn van elkaar, individueel succes daar draait het om, ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Mijn vader moest erkennen, tijdens ons gesprek, dat hij vroeger wel arm was maar dat de mensen wel veel meer voor elkaar zorgden. Gek toch? ‘Arme’ mensen zorgen beter voor elkaar dan rijke mensen, tis de wereld op zijn kop.

En daar hebben we het kwaad, satan. hij heeft zich comfortabel genesteld in ons dagelijks leven. Zorgt ervoor dat we in ons ééntje staan en er niets aan kunnen doen. Het is een sluwe vos…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *