Categorieën
Niet gecategoriseerd

12 september 2024, het woord nazi wordt te pas en te onpas gebruikt tegenwoordig.

Gisteren las ik, in een Nederlands krantje, dat Russische neonazi’s iets gaan doen bij een grens. De Russen daarentegen zeggen dat ze tegen de nazi’s uit Oekraïne en het westen aan het vechten zijn. Wil de echte nazi opstaan?

Kheb laatst al een stukkie geschreven over hoe de Navo is ontstaan, hoe een meneer Gehler die bende heeft opgericht. Wat schokkend is is hoe weinig ik weet over hoe het was in de Sovjet Unie tijdens de tweede wereldoorlog. Dat er zo’n 27 miljoen mensen zijn gestorven dat weten we wel maar wie tegen wie gevochten heeft is wat onduidelijker voor mij. Want het was niet zo rechtlijnig dat het Duitsers tegen Russen was, verre van! Zo hebben er alleen al zo’n 200.000 Nederlanders mee gevochten aan het oostfront, samen met de Duitsers. Maar niet alleen Nederlanders, er waren veel ‘Europeanen’ die mee vochten met onze oosterburen tegen de Russische beer, heel veel.

Wie zijn de nazi’s? Vertel het me maar. Met bijna 27 miljoen dode Russen tijdens WW2 zou je zeggen dat die wel genoeg hebben van nazi’s. Maar wie waren die 27 miljoen Russen die zijn vermoord? In WW2 hebben 7,5 miljoen Duitsers het leven verloren, waaronder 4,5 miljoen soldaten. Hoe kan het dat er dan 27 miljoen Russen zijn vermoord? En dan duik je daarin en dan kom je zoveel ellende tegen, zoveel haat en nijd, zoveel onverwerkte trauma’s dat het niet te bevatten is. We zeggen wel dat een mens ‘gelukkig’ snel vergeet maar ik geloof daar niets van. Wij vergeten niet maar verdringen en dat werkt niet.

2 reacties op “12 september 2024, het woord nazi wordt te pas en te onpas gebruikt tegenwoordig.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *